Adulti peste 45 de ani

Prezbiopia (nevoia ochelarului de aproape) – peste 45 de ani

    Amplitudinea de acomodare a cristalinilor scade odată cu vârsta ajungând la prezbiopie (probleme cu vederea de aproape), în jurul vârstei de 45 de ani, când intră într-o regresie vizibilă, care durează până la vârsta de 60 de ani și ne obligă la un anumit interval de timp (1-2 ani) să creștem valorile dioptrice ochelarului ”de aproape” din acea perioadă. O persoană care are o hipermetropie mică(de până la 1,50dpt.), netratată din copilărie, v-a începe să simtă nevoia unui ochelar de aproape de la vârsta de 36-40 de ani, dar acest ochelar are caracter permanent, nu doar de aproape!
    Până la vârsta de 45 de ani distanța la care vedem bine aproape, variază pe o “plajă” mare, de la 7cm până la aproximativ 120 cm(în funcție de mărimea textului folosit la testare), iar la un adult de peste 45 de ani această “plajă” este în scădere continuă, pornind de la 29cm și ajungând la peste 100cm la vârsta de 60 de ani
 
~ 7cm ———————————-120cm la vârsta de 9 ani
                  ~ 29cm——————–120cm după 45 de ani            —   fără ochelari “de aproape” 
                              ~ 55cm———–120cm în jurul vârstei de 50 de ani
                                   ~ 105cm——120cm la aproximativ 60 de ani
                                                             ∞   dupa 75 de ani
 
    Deci distanța la care vedem bine aproape crește după 45 de ani, ajungând la infinit după 75 de ani când cristalinii nu mai au acomodație.
    Datorită rigidizării constante a cristalinilor, după vârsta de 45 de ani când distanța la care vedem bine aproape începe să crească, v-a apărea nevoia unor ochelari pentru corecția vederii de aproape.
    În acest caz aflarea distanței optime față de display se execută purtând ochelarii recomandați de specialist.
    Distanța la care vedem bine cu ochelarii de aproape o să variaze în funcție de dioptria ochelarilor pe care îi v-om purta, iar acea “plajă” în care vedem bine aproape v-a scădea proporțional cu varsta și rigidizarea cristalinilor fiind din ce în ce mai legați de formula D=m la puterea -1(dioptria este inversul distanței)
    În condiții ideale la 75 de ani, cu +2,50 vedem bine aproape la 40cm.D=m la-1  (2,50=1:0,4)
    O persoană cu o miopie(mică sau mare) va ajunge la prezbiopie (după 45 de ani) și o să înceapă ușor, în timp, sa scoată ochelarii pe care i-a purtat relativ toată viața la distanță și aproape (permanent), în momentul când vrea sa citească sau să lucreze în mediul aproape și eventual să se apropie extrem de mult de obiectul privit(exclus astigmatisme). Prezbiopia se manifestă invers decât la un emetrop(persoană fără nevoi dioptrice) sau la o persoană cu hipermetropie(nevoie dioptrică pozitivă).

    Când cristalinul se opacifiază din cauza apariției cataractei, persoana în cauză (de obicei peste 60 de ani) începe să vadă foarte bine în mediul aproape, mult mai bine decât rudele mai tinere cu 10-15 ani, dar începe progresiv să piardă din vederea la distanță (din cauza avansării cataractei, iar în final pierde și vederea de aproape). Cristalinul opacifiat din cauza cataractei induce o valoare dioptrică negativă care maschează prezbiopia(nevoia de plus în mediul de aproape). Acesta este mitul combătut precum “vederea revine la o anumită vârstă”.

    Singura cauză a apariției cataractei timpuri(dar nu traumatică), de până la 75-80 de ani(când apare fiziologic dar nu neapărat la orice persoană), este purtarea incorectă a ochelarului de aproape !

   Consultând tabelul de acomodare a cristalinilor(din Adulți și copii) și constatând că aceștia sunt într-o regresie majoră după vârsta de 45 de ani și adăugând experiența acumulată precum majoritatea persoanelor în acest caz nu dau o importanță prea mare modului de purtare a ochelarului de aproape, a rezultat faptul că o mare parte din cei ajunși la prezbiobie, greșesc privind prin ochelarul de aproape și la distanțe mari(o secundă pe zi este suficientă), astfel ajungând să poarte și ochelari de distantă. Această greșeală repetată zilnic forțeză cristalinii să accepte o deformare dioptrică la distantă în perioada lor de regresie naturală. Deci forțează apariția opacifierii cristalinului, adică a cataractei. În acest caz ajută și faptul că persoanele peste 50 de ani refuză în mare parte să poarte ochelari de distanță sau mai ales de soare(cu sau fară corecție dioptrică), aceștia ajutând extrem de mult cristalinii în această perioadă a vieți.
 
                                                                                            Nu transformați operația de cataractă în modă !!!
Cristalinii naturali pot funcționa corect toată viața dacă suntem atenți la portul ochelarilor de aproape și dacă îi protejăm la soare !
 
Lentile progresive si degresive
      Ochelarii progresivi sunt folosiți după vârsta de 45-50 de ani, când diferența între dioptria de la distanță(0 dacă nu avem probleme) și cea de aproape este mai mare de o dioptrie(recomandarea personală este dupa ce diferența depășeste 1,5 dpt deoarece până la acest nivel cristalinii au o oarecare flexibilitate și înca ajută).
     Din denumirea lentilelor(progresive) deducem faptul că este vorba de o progresie dioptrică între dioptria de distanță și cea de aproape. Daca avem 0 la distanță și +1,50 aproape, atunci lentilele vor avea o progresie cu pas de 0,25 dpt. de la 0 la +1,50. Datorită acestei progresii v-om avem vederea îmbunătățită la distanțe diferite deoarece dioptria este legată direct de distanța la care vrem să privim(D=m la puterea -1).
     În principiu lentila progresivă ne va ajuta să vedem bine și la distanțe intermediare(aproximativ între 40 de cm și 1,0m), nu doar aproape sau la distanță(lentila bifocală). Totuși aceste lentile nu sunt recomandate la birou dacă lucrăm la desktop, deoarece poziția capului pentru a vedea bine la distanță intermediara nu este corectă. În acest caz lentilele degresive sunt soluția, lentile care au o progresie doar pentru aproape și distanțe intermediare. Dacă la birou folosim un laptop, atunci situația se schimbă și poate fi purtat și un ochelar progresiv în anumite cazuri.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati.