Terapia Vizuala

Ce este terapia vizuală, ce implică și cine poate beneficia de acest tratament?


Terapia vizuală începe cu o corecție optică perfectă, altfel nu poți să refaci acuitatea vizuală !
     Pe scurt, terapia vizuală este un tip de terapie fizică pentru ochi și creier, un tratament individualizat, supravegheat, conceput pentru corectarea deficiențelor vizual-motorii și/sau perceptual-cognitive.
     Este un tratament non-chirurgical extrem de eficient pentru multiple probleme vizuale comune, precum ambliopia monoculara(ochi leneș sau vedere slaba la unul din ochi), strabism, vedere dublă, convergență insuficientă și unele deficiențe de citire și învățare.
     În cazul dizabilităților de învățare(dislexie), terapia vizuala este orientată în mod special spre rezolvarea problemelor vizuale care interferează cu citirea, învățarea și instruirea educațională.
Ce implică un program de terapie vizuală?
     Terapia vizuală este un program progresiv de „exerciții” sau proceduri vizuale efectuate sub supravegherea specialistului, individualizat pentru a se potrivi nevoilor vizuale ale fiecărui pacient.
     Se desfășoară în cabinet, în ședințe o dată sau de două ori pe săptămână de 30 de minute până la o oră, suplimentat ocazional cu proceduri efectuate la domiciliu între vizitele de la specialist.
     Ședințele de terapie vizuala includ proceduri concepute pentru a spori capacitatea creierului de a controla alinierea, urmărirea și “lucru în echipă” al ochilor, abilitățile de focalizare, mișcările ochilor și procesarea vizuală.
     În funcție de caz, procedurile prescrise ajută pacienții să dezvolte sau să îmbunătățească abilitățile vizuale fundamentale. Îmbunătățește confortul, ușurința și eficiența actului vizual și schimbă modul în care un pacient procesează sau interpretează informații vizuale.
Terapia vizuală nu este doar un complex de exerciții oculare!
     Spre deosebire de alte forme de exerciții, scopul terapiei vizuale nu este întărirea mușchilor oculari ci coordonarea lor cât mai eficientă pentru îmbunătățirea actului vizual.
     Terapia vizuală nu trebuie confundată cu nici un program de exerciții oculare care este sau a fost comercializat publicului!
     Terapia vizuală este supravegheată în cabinet de către optometrist, iar actul medical în sine este susținut de multe tipuri de echipamente specializate: lentile corective, lentile terapeutice, lentile prismatice, filtre optice, ocluzor, programe de calculator și plăci de balansare (dispozitive vizual-motorii-senzoriale), etc.
Cine poate beneficia de terapia vizuală?
     Copii sau adulții cu un ochi lenes, strabism, convergentă insuficientă, vedere dublă,
     Persoanele cu probleme de focalizare în diferite direcții,
     Copii sau adulții care au anumite deficiențe de citire și învățare,
     Cei cu probleme de binocularitate, percepția profunzimii și lucrul în echipă al ochilor,
     În anumite cazuri reabilitarea vederii pentru leziuni cerebrale traumatice, incluzând accident vascular cerebral, accidentare la naștere, leziuni cerebrale, etc.
     Reabilitarea vederii dupa comoții cerebrale,
     Nevoile speciale – tulburări de deficit de atenție, tulburare de procesare senzorială.
Terapia vizuală pentru sport
     Abilitățile vizuale puternice sunt esențiale pentru succesul sportiv. Nu se întâmplă mare lucru în sport până când ochii nu îți instruiesc mâinile și corpul în ceea ce vrei să faci. Putem măsura și îmbunătăți cu succes coordonarea ochi-mâini(picioare, corp – coordonarea în spațiu), timpul de reacție vizuală, vederea periferică, focalizarea ochilor, urmărirea și lucru în echipa al ochilor, abilități de vizualizare și multe altele.