Consultatii online

Pagină în construcție!

Testarea vederii sau a ochelarilor
 
Testarea astigmatismului
   Astigmatismul cornean este cel mai răspândit viciu de refracție și din păcate cel mai greșit diagnostic.
   În anumite cazuri, specialiști simplifică diagnosticul către miopie sau hipermetropie, lăsând astigmatismul necorectat și forțând la maximum conceptul de echivalență sferică. Acest concept se aplică rar.
Cauzele greșelilor din diagnostificare:
   La un viciu de refracție simplu(miopie, hipermetropie) avem 3 variabile la fiecare ochi: valoarea sferică a dioptriilor, distața interpupilară și înalțimea de montaj, la un astigmatism compus avem 5 variabile, cele 3 de la sfere plus valorile cilindrice și axele acestora. Deci lucrurile se complică la un pacient cu astigmatism, aceste 10 variabile pot fi greșite din consult(metode diferite de testare) sau la montajul ochelarilor. Din acest motiv, în anumite cazuri specialiști aleg simplificarea diagnosticului prin echivalența sferică la astigmatismele cu valori medii sau mici.
Urmările acestor greșeli:
    De fiecare dată când globii oculari nu funcționează corect (imaginea nu se formează pe retină din cauza unei nevoi dioptrice sau a unei corecții optice necorespunzătoare), cristalinii v-or acomoda în continuu, încercând să compenseze lipsa sau surplusul dioptric(funcția secundară a cristalinilor). Aceasta este principala cauză a apariției disconfortului ocular (pe lângă efortul ocular în mediul aproape fără pauze) și a diverselor stări simptomatice care rezultă din aceste cauze: amețeli, dureri de cap, senzație de ochi uscat și mâncărimi, înroșirea globului ocular(hiperemie) etc.
   Pentru o aproximare corectă specialistul trebuie să folosească axele din grad în grad(sau maxim din 5 în 5 grade) și puterea cilindrică de 0,12 sau clasicul 0,25.
   Fiind un viciu de refracție static pe tot parcursul vieții, este foarte ușor să ne verificam specialistul comparând valorile cilindrice și axele de pe rețetele anterioare. 
Aceste valori trebuie să fie identice la orice specialist, pe toate rețetele și pe tot parcursul vieții !
Dacă aceste valori sunt diferite de la un specialist la altul, atunci unul din ei greșete sau între consultații ați suferit o rană corneeană ! 
   Pentru purtătorii de ochelari verificăm dacă ochelarii au corecția cilindrică necesară iar pentru nepurtătorii verificăm dacă au astigmatism.
   Pentru a verifica dacă avem un astigmatism necorectat putem apela la urmatorul test(full-screen):
   Testul se execută cu fiecare ochi în parte (astigmatismul poate aparea doar monocular) și cu ambii ochi (opțional).
   Ne asezăm la o distanța de 50cm -2m(în funcție de mărimea display-ului: mobil – desktop) și acoperim un ochi.
   Încercăm să observăm o diferență între liniile care au un unghi de 90 de grade între ele(orizontal versus vertical sau oblice dar cu unghi de 90 de grade între ele).
   Repetăm testul și pentru celălalt ochi și notăm ce lini sunt mai accentuate la fiecare ochi(în cazul în care sunt diferețe între lini cu 90 de grade între ele). După, verificăm și cu ambii ochi, aici diferențele vor fi mai mici.
   Dacă priviți testul cu un ochi și rotiți capul sau display-ul folosit, o să observați că liniile clare cât și cele neclare se v-or mișca în același sens cu mișcarea voastră.
   Dacă valorile astigmatismului sunt sub 0,75 dioptri(0,25 – 0,50) atunci diferențele între linii vor fi greu de sesizat(pana la aproximativ 25 de ani). Cu cât valorile cilindrilor sunt mai mari cu atât diferențele vor crește și v-or fi vizibile aproape la orice vârstă.
   Dacă sunteți purtător de ochelari și observați diferențe între linii cu 90 de grade între ele, atunci aveți un astigmatism necorectat pe ochelarii purtați(diagnosticul este greșit), dacă nu sunteți purtator de ochelari și observați diferențe între linii cu 90 de grade între ele, atunci aveți un astigmatism necorectat(vizitați un specialist).
   Notați axele în care liniile sunt cel mai accentuate la fiecare ochi, în acel meridian aveți nevoie de o corecție optică cilindrică. Pentru o verificare corectă rugați specialistul să vă arate bonul scos de dioptron pentru a verifica dacă axele găsite de dvs sunt cele de care aveți nevoie, sau verificați rețeta.
   Dacă rețeta este scrisă cu valori cilindrice negative, atunci axele găsite în testul de mai sus v-or avea o diferență de 90 de grade față de cele de pe rețetă.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
 
 
Testarea vederii sau verificarea ochelarilor de distanță
Nepurtător de ochelari
  Verificarea acuității vizuale și eventualele necesități dioptrice – verificăm dacă avem sau nu nevoie de corecție optică(ochelari). Testul se efectuează monocular și binocular(cu fiecare ochi în parte și cu ambii ochi).
Purtător de ochelari
   Verificarea ochelarilor – verificăm dacă dioptriile pe care le avem la ochelarii permanenți(sau de distanță) mai corespund cu necesitațile vizuale actuale(dacă este necesar sau nu să ajungem la un consult de specialitate). Testul se efectuează monocular și binocular. În viitorul apropiat și testarea ochelarilor de aproape.